Bed & Breakfast van Jet van Vuuren

Ik, Therese van den Hurk, houd ervan om boeken te lezen, ik kan daar heerlijk in wegdromen en even heerlijk ontspannen. Onlangs las ik bijvoorbeeld Bed & Breakfast van Jet van Vuuren. Het was een boek met een goed plot, ook al zal het boek niet direct tot m’n grote favorieten gaan behoren. Het is desalniettemin een prettig boek waarin ik al direct goed mee kon komen, het eerste hoofdstuk zorgt ervoor dat je meteen in een mysterie terecht komt.

Ik-perspectief voor maximale beleving

Het boek van Jet van Vuuren hanteert een ik-perspectief, waardoor ik me uitstekend kon identificeren met het hoofdpersonage Myrthe. Het gaat om een vrouw van 43 jaar, al gebruikt ze redelijk wat veel populair taalgebruik dat ik onder andere binnen mijn werkzaamheden veel bij de jeugd tegenkom. Een goed voorbeeld hiervan is ‘selfie’, een woord dat ik als Therese van den Hurk zelf zelden in de mond neem. Dat is af en toe wat storend, waardoor het met name in het begin niet goed duidelijk is dat het hoofdpersonage in Bed & Breakfast al een vrouw van middelbare leeftijd is.

Direct van start met een mysterie

Het boek gaat echter spannend van start, het eerste hoofdstuk begint met een flash forward en zorgt er op die manier voor dat je als lezer even niet goed weet waar je bent en wat je moet verwachten. De hoofdstukken zijn aan de lange kant, maar zorgen ervoor dat je de wereld van Myrthe steeds een beetje beter kunt gaan begrijpen. Ik ben als Therese van den Hurk daarom goed te spreken over dit boek, al is het helaas niet een uitschieter die ik in mijn lijstje favorieten op kan nemen.